sreda, 8. avgust 2012

22.000 ljudi pomendralo travnik na Vinici



»Do you want more Slovenia? You'll get more!« je zadnji dan Schengenfesta ogromni množici na travniku čisto blizu hrvaške meje, potem ko se je z BMX kolesom pripeljal nazaj na oder, glasno odgovarjal Ricky Wilson, glavni pevec indie rock skupine, ki prihaja iz Velike Britanije – Kaiser Chiefs.   

Poleg skupine, ki ima za posamezen hit na spletnem portalu youtube več kot sedem milijonov ogledov, so nedeljska tla Schengenfesta 2012 zatresli tudi Zircus, Parov Stelar, Kawasaki 3P in ostali. Od slovenskih bendov sta zabave željne poslušalce navduševali skupini Big foot mama, ki so nastopili precej zvezdniško in samozavestno, pevec Gregor Skočir se je pritoževal nad premalo časa, ki jim ga je organizator odmeril na nastop ter poleg starih hitov preigravali tudi nove mojstrovine, in Leelojamais, ki so bili na sporedu še pred sončnim zahodom. Podobna usoda je sicer doletela tudi sobotno skupino Tabu, ki je bila na sporedu že 15 minut čez 19, s čimer si organizatorji niso naredili nobene usluge. Prej obratno. Popularni domači skupini so organizatorji namreč oglaševali na veliko, potem pa se je zgodilo, da je zaradi relativno zgodnje ure marsikdo zamudil njihov nastop. Poleg glavnega odra, je bil kot navadno postavljen tudi elektro oder, ki se je prav tako lahko pohvalil s priznanimi imeni elektronske glasbe. Poslušalce oz. plesalce so osvojili: nemški DJ Tom Novy, Gramophonedzie in Funkerman, predstavili pa so se tudi Spinders, Marcello ES G, Exo Beltram in Vanillaz.   

Letos so obljubljali kup novosti in izboljšav, vendar jim razen najbogatejšega programa doslej ni uspelo uresničiti praktično nič drugega. Prostor za šotorjenje in vhod na prizorišče sta imela ločena vhoda, kar je močno oteževalo pretočnost, umivalniki in tuši si ne bi zaslužili niti ene zvezdice, glavna novost – festivalska trgovina Schengy shop pa ni upravičila pričakovanj. Postavljen je bil namreč zgolj 'šank', ki kjer so prodajali predvsem pijačo in hrano po nič kaj študentskih cenah. Ker je bilo sonce s svojo močjo res neusmiljeno, sence pa je bilo tu in tam zgolj za vzorec, je velika množica šotoristov dan izkoristila za poležavanje ob bregovih reke in kopanju v Kolpi ter poslušanje monokomedij Čefurji raus in Jamski človek, noči pa so bile obarvane glasbeno, kakopak. Največji aplavz in metanje piva med občinstvo so požele tuje skupine: Parni Valjak, Leningrad Cowboys, Parov Stelar in seveda Kaiser Chiefs, navdušenja pa poslušalci niso mogli skriti niti ob nastopu novomeških Dan D-jev in Siddharte. Zatorej ni bila nič kaj nenavadna situacija, če je do vas pritekel evforičen kolega in v eni sapi povedal naslednje: »Ne boš verjela, prejle sem 'scal' z glavnim pevcem Kaiser Chiefsov, vprašal me je, če imam rizle, potem sva se pa še skupaj slikala. Poglej!«    

Ni komentarjev:

Objavite komentar